Pred kratkim sem stala v neki vrsti, kar je danes kar pogosto, saj stojimo v vrstah pred trgovino, pred lekarno itd. Za menoj je stala starejša gospa, stara vsaj 70 in več let. Torej, ta starejša, zelo urejena in modno oblečena gospa, se je v vrsti za menoj glasno pogovarjala po telefonu, čemur smo bili priča tudi ostali, ki smo se nahajali v njeni bližini. Razbrala sem, da se pogovarja s svojim partnerjem. Pogovor je trajal dlje časa, precej naglas, gospa je bila na koncu z živci, skorajda je vpila. Moškemu na drugi strani je neprestano govorila, da ima sedaj dovolj, da »tega« ne more več prenašati, da ga ne želi več videti ipd. Omenila je, da je na koncu z živci, da bo šla k svoji zdravnici, da bo ona videla v kakšen slabem stanju je in potem bo on že videl… Na drugi strani pa je moški govoril in govoril, verjetno jo je poskušal pomiriti. Ponudil se je, da jo pride z avtom iskati, da ne bo hodila peš domov, kar je odločno odklonila. Rekla mu je, naj je ne kliče več, ker bo naslednjič odložila telefon. Sama pa ni odložila telefona, temveč je neprestano ponavljala eno in isto: sedaj je dovolj, ne morem več, tako ne moreš ravnati, uničuješ me itd. Kaj konkretno je naredil, ni bilo jasno. Očitno pa njegovo ravnanje ni bilo njej po volji, niti ni bilo skladno z njenimi pričakovanji, niti nekim tretjim osebam, ki jih je omenila. Očitala mu je tudi, da ji ne prisluhne, da ni mogla povedati kako in kaj itd.

Ob tem pogovoru sem pomislila, kako imajo mladi napačno predstavo, da se starejšim ne dogajajo enake čustvene situacije, kot njim. Ko sem bila tudi sama mlajša, sem bila  prepričana, da se določene stvari dogajajo samo ko si mlad. To pa  zato, ker si neizkušen, ne znaš postaviti svoje meje, ne poznaš sveta itd. To je velika zmota. Nekatere stvari se v življenju nikoli ne spremenijo. Čustvene težave, konflikti z nasprotnim spolom so ene izmed teh stalnic, ki nas lahko spremljajo vse življenje.

Gospa pri svojih 70 th  letih je iskala podporo in uteho za svoje nezadovoljstvo pri svoji zdravnici. S tem je tudi izsiljevala svojega partnerja in mu žugala v smislu »boš že videl, kaj bo zdravnica rekla, ko me bo videla takšno«. Ob tem, da je bilo jasno, da tak pogovor med njima ni bil prvi. Verjetno tudi ni bil zadnji, saj gospa ni odložila telefona in s tem pokazala nekaj odločnosti v svoji nameri, da temu naredi konec. To je verjetno moški vedel, zato jo je na drugi strani vztrajno prepričeval.

Ženska se res lahko vse življenje vrti v krogu neprestanih in ponavljajočih se slabih odnosov, ki temeljijo na kompromisih, ki pa v daljšem obdobju ne vzdržijo več. Še posebno ne, če ne upoštevamo svoje vrednote, po katerih bi želeli živeti, ter ob tem puščamo, da nam drugi prestopajo osebne meje s tem, ko so do nas nespoštljivi, nas ne upoštevajo, jim ni mar za naša čustva itd. Je pa obdobje v življenju, kjer imamo ženske priložnost in predvsem moč, da naredimo temu konec.

To je čas menopavze. To je obdobje okrog 50. leta starosti, ko ima ženska priložnost da dokončno odraste. Prvi čas odraščanja je puberteta, menopavza pa je zadnja priložnost, ki nam jo telo, naši hormoni ponudijo. V času menopavze ima ženska moč in običajno tudi modrost, da naredi potrebne spremembe v življenju, kar vključuje tudi področje čustev, partnerstva. To je čas, ko zmore postaviti bolj čvrste osebne meje in končno prične živeti skladno s svojimi vrednotami. Spremembe, ki jih tedaj naredi so odlična podlaga za drugo polovico življenja, zaradi katere je življenje ženske bolj zadovoljno tudi na čustvenem področju. To se kaže  v boljših odnosih  v partnerstvu in tudi sicer. Menopavza je za žensko izredno pomembno obdobje, saj je to čas, ko ima priložnost da zastavi drugače, da zastavi bolje, da zastavi po svoji meri in skladno s svojimi vrednotami, s katerimi pa sedaj ne trguje več.

Torej, če v obdobju menopavze ne zajahamo val sprememb, obtičimo tako kot ta gospa v slabih odnosih, ki nas počasi psihično in fizično izčrpavajo. Res, da za spremembe ni nikoli prepozno, vendar je z leti moči zanje čedalje manj, pa tudi možnost, da kaj zastavimo na novo, je vsako leto manj. Zato ne spreglejmo sporočilom svoje menopavze in zagrabimo priložnost za drugo odraščanje, čeprav ne bo lahko. Življenje v kasnejših letih nas bo za ta trud bogato nagradilo.