Pred leti, bila sem nekje po 40. letu starosti, sem se odločila, da za oblačenje najamem stilistko. Izbrala sem  znano osebo, ki se ukvarja s stilskimi izzivi oblačenja. Odšli sva torej po nakupih v znano Ljubljansko trgovino Emp… Po njenem nasvetu sem kupila nekaj oblek, ki naj bi mi najbolj pristojale. Svetovala mi je barve, ki naj bi mi glede na moj ten kože in obraza menda najbolj pristojale (zelene in rjave barve, z močnim dodatkom oranžne in še katere) in pa obleke, ki so izražale strogi stil, morda vojaški, vendar kljub temu ženski. Bila sem lepo oblečena, tudi barvno usklajena, vendar v tistem nisem bila JAZ. Sebe, svojo igrivo, malce otročjo in večno uporniško naravo v tistih oblekah nisem prepoznala. Kot da tiste obleke niso bile del mene. Bila sem nekako konfekcijska. Saj poznate to, tako smo včasih rekli oblekam, ko ni bilo dosti izbire, rekli smo, da je to konfekcija…Tudi rjava in zelena barva sta me vlekli navzdol, me hromili, čeprav naj bi mi lepo pristojali. Rjavo barvo že sicer ne maram preveč. Prav tako se nisem našla v močnih kontrastih rjave in oranžne barve, čeprav je bil to hit tedanje jeseni in zime. Kasneje sem se, že na pragu 50. let zopet posvetovala z znano ljubljansko stilistko in zgodba se je ponovila. Imela sem nekaj novih oblek, ki jih nekako nisem vzela za svoje. Stilistka je  name projecirala svoj stil oblačenja. Nekako sva si po tistem nakupu postali podobni. Vendar je moja postava popolnoma drugačna od njene, prav tako je moj karakter svetlobnih let od njenega. S stilisti sem torej opravila.

Da moja izkušnja ni edinstvena se prepričam vsakič, ko opazujem stilske preobrazbe žensk, ki jih stilisti objavljajo v raznih medijih. Te ženske, ki so prešle stilsko preobrazbo, si na nek način postanejo podobne. Poleg tega so na tistih fotografijah druge osebe kot so v resnici. Tega stila oblačenja, močnega ličenja ter barve las, ki zahtevajo neprestano nego, pa gotovo ne bodo zmogle obdržati. Ne le zaradi časa, ki ga to zahteva, temveč tudi zato, ker se v tistem ne bodo počutile avtentične, one same, vsak dan, dan za dnem. Tista stilska preobrazba je morda lep spomin za fotografijo, nikakor pa ni za vsakdanje življenje, še najmanj pa so to tiste obleke. V visokih petah, v oblekah močnih barv, z veliko ličil na obrazu in z novo barvo las ter dobro frizuro, vsaka ženska izgleda čudovito. Koliko od tega pa lahko ohrani v vsakdanjem življenju, pa veste same. Mene ne bi pripravili, da bi šla taka iz hiše na cesto.

Iz teh izkušenj ter iz opazovanj svojega oblačenja v preteklih desetletjih, pa sem se kljub vsemu nekaj naučila. Te stvari  pa so sedaj, ko smo prestopile 50. leto starosti, zelo pomembno. In sicer:

  1. Vedeti moramo, katere barve in predvsem kateri odtenki barv, nam najbolj pristojijo in v katerih se dobro počutimo. Meni najbolj pristojijo »zasivljene« barve. To so barve, ki so mešane z belo barva in barvna paleta, ki daje nežen vtis. To niso čiste barve, kot jim rečejo. Torej to ni čista črna črna, temveč je temno siva, ni rjava temveč je rjavkasta, to ni travnato zelena, ni hladno mornarska modra temveč je svetlo sinje modra, ni angleško rdeča temveč je rdeče lila, rožnata itd. Torej: BARVE. Najdite svoje barve in se jih držite.
  2. In drugo: kateri STIL OBLAČENJA ne le da nam najbolj pristoji, temveč se v njem najbolje počutimo. Sama se najbolje počutim v sproščenem stilu, ohlapnih oblekah in majicah ter v ne prav zelo modnih oblekah. Modnim oblekam se izogibam. To so tista oblačila, ki jih vsako sezono opazimo v izložbah ali pa prevladujejo na cesti. Pravzaprav mi je vseeno kaj je trenutno moderno. V trgovini kupim tisto, kar mi je všeč in kar potrebujem. Običajno se izogibam splošnemu uličnemu, urbanemu trendu. Definirajte svoj stil in se ga držite.
  3. Imejte dolg posvet s svojo garderobno omaro. Vržite proč vse, česar niste oblekle že vsaj 2 sezoni. Naredite v omari red. Nato pa kupite le stvari, ki prestanejo test razmisleka. Ne kupujte hipno, ker vam je v tistem trenutku nekaj všeč, ker je poceni ipd. Raje imejte manj oblek, pa tiste res nosite. To ni floskula, dejansko smo vse danes več ali manj padle v past, ko kupujemo obleke kar tako, ker so pač poceni. Čas karantene in pa zaprtje trgovin je odlična priložnost, da si vzamemo več časa glede svojega oblačenja in razmislimo o svojih kosih garderobe. Preživite letošnjo jesen in zimo s stvarmi, ki ste jih rade nosile tudi v pretekli zimi. Prepričana sem, da ne boste nič slabše oblečene, če ne boste kupile ničesar novega.
  4. Nadalje, ne povezujte dobrega oblačenja z denarjem. To skorajda nima povezave. Še celo nasprotno, moram reči, da v obdobju, ko sem imela več denarja, nisem bila kaj dosti bolje oblečena, čeprav sem kupovala v dragih trgovinah. Ženske, ki se oblačijo v teh trgovinah so sicer lepo oblečene, vendar nekako delujejo kot lutke v izložbi, vse enako, brez domišljije, z malo kreativnosti, narejeno. Dobro oblačenje ni povezano z debelino denarnice.
  5. Če ste v dilemi glede stila oblačenja, najdite vzornico. Posurfajte malo po internetu, najdite neko znano osebo, ki vam je všeč, oziroma, za katero se vam zdi, da vam je na nek način podobna. Potem opazujte njen slog oblačenja v vsakdanjem življenju. Ker je znana oseba, bo na netu gotovo veliko fotk. Sama sledim Susan Sarandon. Rojeni sva skorajda na isti dan, je sicer starejša od mene, vendar mi je njen slog oblačenja blizu. Pa tudi sicer mi je nekako blizu njej način življenja (tudi njen veliko let mlajši ljubimec…hihihi).

Po 50. letu imamo glede oblačenja še eno prednost. Namreč, ni se nam več potrebno strogo držati dress koda delovnega okolja, kjer delamo. To svobodo si sedaj lahko mirno privoščimo, četudi smo zaposlene v državnih uradih, finančnih inštitucijah ali kje drugje, kjer je določen ali zaželjen določen način oblačenja. Po 50. letu ga lahko zrahljamo, saj se nam v delovni sredini ni potrebno več dokazovati in z obleko izkazovati svojo resnost in strokovnost. Sedaj vemo kdo in kaj smo in lahko si tudi glede oblačenja na delovnem mestu privoščimo več ležernosti. Opažam, da so ženske, ki to upoštevajo, deležne daljših in bolj občudujočih pogledov okolice. Če pa smo že upokojene, pa itak ni več meja.

Dobro oblačenje je torej stvar prave izbire ter tankočutnega kombiniranja barv in stila.

Ne glede, kako ste oblečene in na kakšen stil stavite, pa mora vaš zunanji izgled vedno prestati test estetike in PRAVILA LEPEGA IZGLEDA. Ta merila so sicer precej prožna, vendar eno jim je skupno: občutenje lepega. Tega nikdar ne izgubite izpred oči. Ko se pogledate v ogledalo, morate biti lepe, enostavno lepe in šarmantne, prijetne na pogled. Pa čeprav ste v športnem stilu, v vsakdanjem urbanem stilu, strogem uradniškem, kreativnem, kakršnem koli pač. Bodite lepe, ne le oblečene v nekaj, kar vam pač pade pod roke. Naj obleke poudarijo vaš karakter, vaše čudovito telo in naj vam bodo zaveznik. Obleka nas namreč izdaja in veliko pove o nas. Ženske po 50. letu pa imajo kaj povedati in pokazati. In naj vam bo obleka pri tem podpora in ne ovira.