Vdecembru 2016 sem pričela z žvrkljanjem olja v ustih, saj me je zanimal dejanski učinek te metode ter sem se o tem želela sama prepričati.

Olje žvrkljam zjutraj, po pitju kave. Zajtrkujem precej pozno, tako da je to smiselno, saj je po žvrkljanju nujno dobro umiti zobe in ustno votlino. Olje zadržim v ustih vsaj 10 minut ali več. Ko občutim, da olje izgubi svojo viskoznost, da postane kot slina, ga izpljunem. Po tem si temeljito umijem zobe. Uporabljam samo naravne zobne paste. Te so sicer malo dražje, vendar bistveno pripomorejo k zdravi in čvrsti zobni sklenini.

Po nekajmesečnem izvajanju te čistilne metode opažam naslednje pozitivne spremembe:

  • Zobje so za spoznanje bolj bolj beli. Na njih je manj zobnih oblog, ki nastajajo zaradi pitja kave. Na stranskih sprednji zobeh sem namreč v zadnjih letih ugotavljala, da postajajo bolj obarvani. Ta obarvanost se je ustavila ter malo zmanjšala.
  • Zobje so bolj očiščeni, saj olje odstrani tudi usedline, ki so se nabrale med zobmi ter zobnih žepkih (med sklenino in dlesnijo)
  • Zobne dlesni so primerno obarvane in zdrave. V zadnjem letu ni prišlo do poslabšanja stanja zob zaradi krhke sklenine, kariesa ali pa vnetnih procesov ob implantantih. Torej izboljšuje zdravje zob in zobnih dlesni.
  • Bistvena razlika pa je v stanju ustne votline in grla. V zimskem času sem se zagotovo s tem izognila prehladom in bolečemu grlu. Nekajkrat sem imela občutek, da se mi v predelu grla povečuje pritisk ter občutila sem rahlo bolečino. Po nekaj dneh žvrkljanja sem iz ustne votline odstranila škodljive snovi. Zimo in pomlad sem preživela brez prehlada in vnetega grla. Prav tako v tem času nisem imela izcedka iz nosu.

Katero olje sem uporabila za žvrkljanje

Uporabljala sem zelo različna olja: orehovo, oljčno, sončnično..pa še kakšno bi se našlo. Najboljši učinek sem začutila po uporabi orehovega in oljčnega olja. Tudi občutek v ustih je bil boljši. Manj pa po žvrkljanju sončničnega olja.

To metodo še vedno uporabljam ter jo nameravam ohraniti. Na sebi sem se prepričala, da ima zelo pozitivne učinke na zdravje v ustni votlini; vpliva tako na zdravje zob in dlesni. Ob tem pa tudi preprečuje nastanek prehladnih obolenj.

Na spletu sem prebrala, da naj bi ta metoda ugodno vplivala na zdravje drugih organov v telesu, kar pa sama težko potrdim. Bi pa temu verjela, saj je znano, da je vsak zob, oziroma zobna korenina povezana z določenim organom v telesu.

Žvrkljanje olja v ustih vsekakor priporočam. Postopoma to postane del jutranje rutine oziroma še bolje, del jutranjega obreda.