Naša koža ima na površju kisli ph. Tak ph ji omogoča, da se brani pred virusi, bakterijami in drugimi škodljivci iz okolja, saj njim praviloma ustreza bazično okolje. Še posebno to velja za sluznice, ki jih imamo na površju (ustnice, ter ženski organi med nogami). Njihov naravni ph je še bolj kisel kot ph same kože.

Začaran krog umivanja s tekočimi mili in mazanja s losjoni

Preparati, ki jih uporabljamo za vsakdanjo osebno higieno, so praviloma bazični in s tem počasi rušijo in slabijo kisli plašč na koži. Bazična so vsa mila, tudi tekoča. Prav tako pa deloma tudi  preparati, ki ostanejo na koži dlje časa, kot napr.: losjoni, kreme za telo itd. Porušen ph kože povzroča več kožnih obolenj in večjo občutljivost na zunanje dejavnike. Koža postaja čedalje bolj suha ter se na površini lušči.  Ujeti smo v začaran krog umivanja s tekočimi mili in mazanja s kremami, ki naj bi koži povrnile vlago.

Jogurt povečuje odpornost pred infekcijami, tudi ženskim zunanjim spolovilom

Vendar po pomoč za zdravo in lepo kožo ni potrebno iti daleč. Le v domač hladilnik. Tam naj bosta jogurt in kisla smetana. Enkrat na teden ali na 14 dni, običajno zvečer, si vse telo namažem z jogurtom. V zimskem času ga zmešam s kislo smetano. Namažem se tudi po sluznici v kotičku, kamor sonce redko posije. To mi je svetoval moj ginekolog, saj jogurt zelo blagodejno vpliva na žensko spolovilo ter ga ščiti pred glivičnimi in drugimi okužbami. Temu predelu telesa še posebno ustreza kislina, ki jo v jogurtu proizvajajo mlečne bakterije.

Namažite se po obrazu in po vsem telesu. Ker se jogurt na koži suši in pri tem jemlje telesu toploto, vas bo morda malce zazeblo, zato poskrbite, da boste to počele v topli kopalnici. Ostanite tako vsaj 10-15 minut ter dodatno nanašajte jogurt na suhe predele kože.  Nato pa pod tuš, najbolje z mlačno vodo. Tiste ki niste v “iron woman” klubu, pa z malo toplejšo. Po tuširanju se ne mažite s kremami, le kožo osušite in tako pustite vsaj kakšen dan. Pustite koži, da zadiha. Morda se vam bo na nekaterih delih obraza pojavila rahla rdečica, ki pa bo v nekaj urah izginila. To je le znak, da je bil na tistih mestih ph kože že precej porušen.

Vaša koža bo:

Nahranjena, vlažna, voljna. Na koži bo prijeten občutek. Koža bo postala bolj odporna proti vnetjem (glivičnim in bakterijskim), ekcemom itd.. Povrhnjica se bo manj luščila. V skritih kotičkih sluznice bo ostal prijeten občutek, ženski spolni organi bodo bolj zdravi, sluznica pa bolj odporna.

Poizkusite, komentirajte, vprašajte.

Naslovna fotografija je simbolična. Pri izboru, katero pa naj objavim, sem se odločila za domačega proizvajalca. Sama osebno poznam nekaj kmetov, ki tej zadrugi oddajajo mleko.