SStrokovnjaki svetujejo čim manj pogosto česanje las. Česanje naj bi namreč povzročilo tanjšanje las in s tem posledično njihovo cepljenje in izpadanje. Za česanje priporočajo glavnike iz naravnih materialov, ščetin in pa glavnike z bolj redkimi zobmi. Dejstvo je, da plastični glavniki ustvarjajo na laseh statično elektriko, ki povzroča lomljenje las. Še slabše jo odnesejo lasje pri česanju s kovinskimi krtačami. Polega tega, pravijo, pogosto česanje lase masti ter jih moramo zato pogosteje umivati.

Zagovorniki lesenih glavnikov (predvsem iz sibirske cedre, pa tudi iz lesa drugih dreves) česanju pripisujejo globji pomen. Tega naj bi se zavedali že naši predniki, saj so lasem in njihovi negi pripisovali magično moč.

Odločila sem se, da bom nosila malo daljše lase. Imela pa sem neprestano težave z razcepljenimi konicami in striženju ni bilo videti ne konca ne kraja. Da bi ohranila zdrave konice in lase sem se, na predlog prijateljice, pričela česati z lesenim glavnikom.

Po 9 mesecih česanja las izključno z lesenim glavnikom, so moji lasje precej drugačni kot prej.

Ugotovitve: Lasje nimajo več statične elektrike; ko se počešem, obstanejo na mestu in lepo padejo ob glavi. Lasje so bistveno bolj čvrsti, konice manj razcepljene.

Občutek je tudi, da je frizura bolj polna, da so lasje debelejši.

Presenetljivo pa je še nekaj. Ob česanju las uživam. Do sedaj nisem nikoli pomislila, da je česanje las lahko tak užitek. Ko se češem postanem nekako zamaknjena. Lahko si sicer mislite, da si domišljam, vendar je tako. Sedaj nosim malo daljše lase. To dolžino sem nazadnje imela pred 15 leti. Za dober videz potrebujem le striženje konic na vsaka 2 meseca.

Povzetek: zamenjajte svoje plastične glavnike z lesenimi. Vaši lasje bodo bolj zdravi, manj poškodovani. Še posebej je to pomembno za krhke lase, utrujene od barv ali trajne. Že po mesecu ali dveh boste opazile razliko.