Telesne spremembe v menopavzi

Naše vrednote nam omogočajo, da postanemo ljudje, kot bi si želeli. Z njimi tudi lažje preživimo težke čase. Avtor: Susan David.

Vemo in znanstveno je dokazano, da se vsako čustvo, ki ga človek v življenju občuti zapiše in ostane v človeku. Človeško telo se odziva na naša čustva, na misli. Znano je tudi, da dolgotrajna sramotenja povzročijo vnetna stanja, stres avtoimune bolezni, zanikanja pa srčne bolezni. Prav tako se telo na laž odzove drugače kot na resnico. Če se zlažemo, se v telesu sprožijo drugačni procesi, kot če govorimo resnico. Na tem vedenju temeljijo  detektorji laži. Kot da bi bila modrost telesa bolj skladna z našimi vrednotami, kot smo pogosto sami in kot je naše vedenje.

V zadnjih 60 letih so se naše tradicionalne vrednote postavile na glavo. Vera izgublja primat pri njihovem postavljanju, nadomestek, ki se nam ponuja v zadnjih desetletjih v obliki new age pa jih nima. Povrh vsega pa nas uči, da so nekatera čustva slaba. Torej, da so jeza, bes, pa še kaj drugega, slaba čustva in da naj bo človek ves čas pozitiven. Naš um lahko sicer pretentamo in temu sledimo, telesa pa ne bomo mogli. Telo si bo zapomnilo vse žalitve, sramotitve, našo žalost zaradi zavrnitve, stres zaradi slabih odločitev, gnile kompromise, ki smo jih sklepali na svoj račun zaradi takšnih ali drugačnih razlogov. Poleg tega, nas je čredni nagon in vse kar smo obsojali v preteklem režimu, zopet zadel, vendar tokrat veliko siloviteje kot prej. Če je prejšnji režim žugal individualnosti in drugače mislečim, nas sedanji čas drži na verigi z eksistenčno grožnjo.

In v takih družbeno socialnih okoliščinah preživljajo ženske danes svojo menopavzo, torej obdobje od cca 43. do 53 .leta svoje starosti. In za marsikatero je danes to obdobje enako peklu. Preživljajo notranje bitke, ki jih kličejo k spremembam. Spremembe pa pogosto pomenijo stopiti ven iz kroga vsakdanjika in se podati v neznano, velikokrat v negotovost.

Kaj storiti? Kako ravnati? Vprašajmo se, katere so naše vrednote, po katerih vrednotah si želimo v drugi polovici življenja živeti. Spoštovanju, prijaznosti, ljubezni? Je vrednota morda kvalitetno preživet prosti čas, je delo, ki nas izpolnjuje, so odnosi v družini, ki so potrebni sprememb, odnosi z otroci, odnosi na delovnem mestu in še kaj. Prvi korak k postavitvi novih vrednot pa je postavite osebnih meja. Jasno nam mora biti kot beli dan, kaj bomo dovolili drugim in česa ne. Kateri ljudje so vredni našega zaupanja in kateri ne in katerih situacij ne bomo več pometali pod preprogo. Ob svojih odločitvah pa prisluhnite svojemu telesu, kako se odziva na te vaše odločitve. Se zakrči ali pa se v njem nekaj sprosti in vas navdane z občutkom notranjega miru?

Ne bojte se sprememb, čeprav se vam zdijo velike in vam morda do temeljev spreminjajo življenje. Pred vami je skorajda polovica vašega življenja. Kakšno pa bo to življenje je razmislek ravno sedaj, v času menopavze. Ne rinite več glavo v pesek. Vzemite si čas za razmislek in potem delujte, vsak dan en majhen korak. In ne mislite, da je menopavza le norenje hormonov kar tako in da je to vaš sovražnik, ker to še zdaleč ne drži. Menopavza je veliko več kot le zdravstvena motnja.

Morda ste do sedaj uspeli pretentati svoj um, svojega telesa pa v času menopavze zagotovo ne boste.

O svojem preživljanju menopavze sem napisala tudi knjigo. Naročite jo lahko na spodnji povezavi.

https://www.primus.si/menopavza/

2020-06-09T19:50:42+00:00

Želiš pustiti komentar?