Peklenski načrt 20 genov

Nikoli ni imel matere niti očeta, sorodnikov ne pozna. Ne ve, da ima ime, ne ve niti v katerem stoletju živi. Dolga leta je životaril na živalih, najraje na tistih, ki živijo v vlagi in temi. Preživel je, vendar težko. Razmišljal je in pilil taktiko kako oditi v svet. To so bile njegove sanje. Zavzeti ves svet. Vedel je, da je za izpolnitev njegovih sanj najprimernejši človek, čeprav ima 20 tisoč genov. Ta se veliko se druži, potuje po svetu in pogosto mu ni mar za higieno rok. Idealen gostitelj bo zanj. Izpilil je tudi taktiko, kako napasti. Ne sme preveč agresivno, saj bi lahko  človeka prehitro pokončal in zato ne bi mogel skočiti na drugega človeka. Prepočasi pa tudi ne, saj bi ga lahko njegova obrambna vojska uničila, še preden bi svoje potomce naselil v drugih ljudeh. Taktiko je izpilil do potankosti, čakal je le na primerni trenutek. In ta je prišel.
Tistega dne je nepričakovano dobil priložnost skočiti na prvega človeka. Ta človek je imel poševne oči, vendar nič zato, človek je človek, ne glede na barvo in obliko oči. Strategija preživetja bi morala delovati na vseh ljudeh, tako si je zamislil. Vseh 20 genov je zaigralo od veselja. Prvo je skočil na nekaj, kar mu je bilo najbližje, to je bila roka. Prsti so ga ponesli nekam gor, kje je bilo vlažno, toplo in mračno. Tu si je nadel preobleko, videti je bil kot človeška celica, za obrambo nenevarna in pohlevna kot ovca.S prevaro je hitro zlezel v prvo vlažno celico, nekje v nosu človeka. Kot pa je enkrat prišel v celico, pa je pokazal svojo volčjo naravo. Razmnoževal se je kot nor, uničeval je celico za celico. Že je bil v grlu. Tu je nekaj časa počakal, da se je dobro zasidral ter testiral gostitelja. Malo si je odpočil in nabral moči. Dražil je človeka po grlu, človek je kašljal in virus je veselo skočil na svetlo, da si čim prej poišče novega gostitelja. Kašelj je bil kot pospešek za skok in že je bil na novem gostitelju. Zopet se je oblekel v človeško celico, da bi ga druga človeška celica sprejela kot gosta in ne kot napadalca. Deluje kot trojanski konj. Na zunaj prijazen človeku, notri pa uničenje in smrt.
Na prvem človeku pa se je pričelo uničenje v drugi fazi. Ta človek je imel zelo slabo obrambno vojsko, ki ni imela moči, da bi se borila z napadalcem. Počasi je napredoval iz grla, vse nižje in nižje. Prišel je do pljuč. Dlje ni šlo več. Vse več in več celic si je podjarmil. Zanj so delale kot ubogljive dekle. Saj so pošiljali vojsko nadenj. Ampak vse je bilo neuspešno. Niso ga uničili strupi, niti vročina, niti mraz. Ko je bil na človeku, ga ni uničilo popolnoma nič drugega, kot le človekova lastna vojska. Če je bila ta slaba, potem se je za človeka slabo končalo.

Načrt je lepo deloval in virus, ki je med tem dobil ime ne da bi prosil zanj, je napredoval po svetu. Njegov načrt je deloval natanko tako, kot si je zamislil. Od človeka do človeka, iz celine na celino. V svojem rokavu je imel kar nekaj trikov za preživetje: kot čarovnik se je lahko v hipu spremenil in dobil čisto drugi obraz. Naučil se je tudi preživeti brez človeka. Kar nekaj dni je zdržal brez njega. Na papirju, na kljuki, v zraku in potrpežljivo je čakal, da ga nekdo pobere in ponese k sebi, v toplo in vlažno okolje, v usta ali v nos. Skoči na kogar koli, tudi na otroke in druge močne ljudi. Ti mu služijo kot transport, kot avion. Šepeta jim: nesi me do svoje drage babice, nesi me do svojega bolnega očeta. Njegov cilj je zavladati svetu. Najlažje pa bi ga osvojil in uničil, če bi najprej premagal bolne in šibke. Ostale bi kasneje, enega za drugim, počasi. S svojimi 20 geni bi počasi nadvladal ves svet.

Nečesa pa se ta virus boji. Strašno se boji ljudi, ki so sami. Njegov načrt namreč deluje le v primeru, če se ljudje družijo, potujejo iz enega dela sveta v drugega, si ne umivajo rok, kihajo lepo drug v drugega, si dihajo v obraz.. Le tako lahko tudi sam potuje od človeka do človeka in preko njih osvaja deželo za deželo. Le tako se lahko množi in skrbi za svoj obstoj.
Če pa bi obstal le na enem človeku in ta bi kihal, nikjer v bližini pa ne bi bilo drugega človeka, bi bil temu človeku prepuščen na milost in nemilost. In če ima ta človek močno lastno obrambno vojsko, ki se ne pusti pretentati preobleki tega virusa, bo z njim konec. Enega za drugim bo obrambna vojska pokončala, pa naj v celici še tako lepo prosi za milost. Vojska bo neusmiljena. Tega se najbolj boji in pred tem najbolj trepeta. In le to mu lahko prekriža peklenski načrt.

Teh 20 genov v virusu se je spravilo nad vse človeštvo, nad vse nas. Teh 20 genov, ki ne ve, da ima ime, ki ne ve v katerem stoletju živi, ki ne ve, da obstajata jutro in večer, poletje in zima, ki ne pozna očeta in mater in, ki ne ve kaj je ljubezen. Vendar so to pametni in iznajdljivi geni, ki imajo strahotno dovršeno taktiko uničenja človeka. In teh 20 genov v virusu moramo sedaj vsi skupaj premagati. Edini način, da jih premagamo pa je, da jim nismo na voljo za transport, kot avtobus, vlak, kolo ali avion. Kajti virus sam ne pride nikamor, obstane kjer je. Če že slučajno živi v vas, naj tam tudi ostane. Ne nosite ga drugim. Bodite neusmiljeni z njim in pustite svoji obrambni vojski, da opravi z njim.
Le z osamitvijo in izolacijo ljudi mu bomo prekrižali peklenski načrt, da zavlada svetu in uniči najšibkejše. Kasneje pa bog ve koga še. In samo tako ga bomo lahko poslali nazaj v temno jamo za naslednjih milijon in toliko let.

Ne glede kaj si mislite o vzroku te pandemije, ne glede v kaj verjamete ali pa ne, dejstvo je, da je potrebno ostati doma. In ne glede na prepričanje vsi globoko v sebi vemo, da za tem stoji nekaj več, nekaj, kar nam bo precej spremenilo življenje.  Saj tako, kot smo živeli do sedaj, tako kot je človeštvo živelo do sedaj, kot pijani norci, ne gre več naprej. Vzemite ponujeno roko razmisleka o svojem življenju, o smislu in pomenu svojega življenja,  ki jo ta osamitev sedaj ponuja. Ne razmišljajte o vzrokih te pandemije, niso pomembni. Posledice bomo čutili ne glede na svoj pogled ali prepričanje o tem. Kaj pa bomo za sebe in svoje bližnje odnesli iz tega časa v prihodnost, pa leži le v naših rokah.

Vesna Cetinski, Marec 2020

2020-03-23T15:06:10+00:00

Želiš pustiti komentar?