Partnerstva brez seksa

Pogosto naletim na pogovor v katerem ženske debatirajo o zakonih brez seksa. Ali sem naključno priča temu pogovoru ali pa se kolegice v družbi pogovarjajo o tem. Menda je to izredno pogost pojav v dolgotrajnih zakonih, partnerstvih.

Torej, v zakonih ljudi, ki so prestopili srednja leta in kasneje, naj bil bilo presenetljivo malo spolnosti. Nekateri menda že niso seksali dolga leta. Kar pa ne pomeni, da so ti ljudje tudi dejansko brez seksa. Vsak se znajde po svoje. Predvsem moški. Če moški ne seksa doma, nekje skoraj gotovo to počne, v kolikor slučajno ni zapadel v pornografijo, tako so se te znanke pridušale. Moški si poišče seks izven zakona. Lahko prikrito ali pa celo v dogovoru s partnerko. Nekateri se menda tudi dogovorijo, da bodo imeli odprt zakon, kot se temu danes reče. Za določene kraje v Sloveniji vem, da je postal skorajda krajevni šport, da ima skoraj vsak moški v isti vasi ali v bližnjem kraju ljubico. Poročeno ali samsko. Vsi za vse vedo, nihče pa ne ve nič.
V srednjih letih in kasneje je tudi veliko samskih žensk, ločenih itd. In te ženske so potem tarča teh poročenih moških, ki si iščejo zabavo drugje. Največkrat niti ne iščejo daleč, velikokrat so to družinske prijateljice, sosede ali znanke ali pa gredo po seks na splet. Obstajajo spletni portali, kjer se odkrito išče le seks, kot zabavo, nič drugega. Ta spletni portal poka po šivih, tudi v Sloveniji.
Kaj ves ta kaos v odnosu povzroči? Nič dobrega. Žene zelo pogosto resno zbolijo, saj to pometanje pod preprogo in potiskanje čustev slej kot prej udari na telo. Če tudi se tolažijo morda v drugi postelji, je to bolj obliž na rano. Na drugi strani pa živi množica razočaranih ljubic, ki se na te moške čustveno navežejo. Od tega odnosa pa jim ostane samo bolečina.
Ne bom moralizirala glede teh stvari, sama sem že dolgo ločena zaradi istih razlogov. Bi pa opozorila na čas okrog 50. leta, oziroma že kar nekje po 44. letu, ko se ženske in moški približujejo viharju, v katerem pa hormoni prevzamejo vajeti v svoje roke in je pometanju pod preprogo odzvonilo. Takrat je dobro prisluhniti svojim čustvom in tudi reagirati. Osnovno vodilo pri tem naj bodo vrednote. Ko smo si na jasnem glede svojih vrednot, potem se prične trnova pot postavljanja osebnih meja. To pa je ključno za dosego notranjega miru.
V kolikor takrat ne naredimo čistko v svojem srcu, pri svojih vrednotah, v svojem življenju in si priznamo čustva, tudi negativna, ki vrejo znotraj nas, in v nadaljevanju ne naredimo potrebnih sprememb, je običajno cena, ki jo kasneje plačamo zelo visoka. Plača pa se z zdravjem.
Rešitev ni nujno le ločitev, lahko je le postavitev novih temeljev svojega zakonskega življenja na vrednotah, ki so obema partnerjema skupne. Ni nemogoče, sem bila že priča takim preobratom v zakonu, ki so se dobro končali. Ločitev ni nujna predvsem v primeru, če ste s partnerjem tudi prijatelja. To pa je že močan temelj za graditev novega odnosa v drugi polovici življenja.
Torej, ne potiskajte glave v pesek. Če se približujete viharju menopavze, mu ne boste ušli, telo vam ne bo dovolilo. Signale telesa boste morda še uspeli spregledati, duševnemu viharju pa nikakor ne boste ušli. Samemu sebi namreč ne uidemo, pa se lahko še tako zelo trudimo.

2020-05-17T10:29:52+00:00

Želiš pustiti komentar?