Nega s premislekom

Katero kremo ali bolje, sredstvo za nego telesa torej izbrati?

Najraje bi takoj ustrelila, kot iz puške. Olje,  seveda! Pa ni tako enostavno. Pojdimo po vrsti.

Olja ali kreme?

Za nego telesa so kvalitetna olja seveda najbolj primerna in koža jih bo najbolj vesela. Vendar ni žal njihova uporaba tudi praktična. Za primer naredimo test: na suho kožo noge, če tudi takoj po tuširanju osušeno kožo, nanesimo olje, na drugo nogo pa mleko. Opazili bomo razliko. Olje bo ostalo na koži, koža bo mastna, občutek bo neprijeten. Na obleki bodo ostali mastni madeži in tudi sicer bo občutek neprijeten, kot da imamo na koži nek film, prevleko, ki ji ne pusti dihati.

Na drugo nogo, prav tako na suho ali osušeno kožo smo nanesli mleko za telo. Koža ga je vpila, površina je voljna, občutek je dober. Mirno se lahko oblečemo in gremo iz kopalnice.

Molekule olja so namreč prevelike, da bi jih povrhnjica lahko vpila, zato olje ostaja na površini. Da olje lahko učinkuje se mora vezati z vodo, z vlago. Olja torej vedno nanašamo na mokro ali vsaj na vlažno kožo. Ali pa, kot to vidimo pri masažah, jih vtremo v kožo. Za domačo uporabo ga nanašajmo po kopanju, tuširanju, na mokro ali vlažno kožo. Potem počakamo, da se olje vpije v kožo in se oblečemo. Uporaba olja je nekako najbolj praktična zvečer, ko si oblečemo pižamo.

Za vsakdanjo uporabo, zjutraj, ko se nam mudi, pa raje uporabimo mleko za telo. Na voljo jih je veliko. Izberimo tistega, ki nima vsiljivega vonja. Zveneča imena iz reklam niso garancija za kvaliteto. Sama vedno najprej poiščem domačega ponudnika.

Sedaj pa tisto, kar je najbolj pomembno pri negi kože

Ob vsem tem pa še najpomembnejše: v kolikor boste za umivanje uporabljali trda mila (najbolje naravna ali pa vsaj otroška), skorajda ne boste imeli potrebe, da bi na kožo še kaj nanesli. Suha koža, ki se sedaj poudarja kot problem, je rezultat tekočih agresivnih mil, ki uničujejo naravni zaščitni plašč kože. Koža postaja vse bolj suha in se na površini lušči. Seveda proizvajalci v isti sapi že ponujajo mleko za telo in še vse drugo, s čimer popravimo škodo, ki so jo naredila tekoča mila. Začaran krog, torej.

Preklopite na naravna sredstva za umivanje in pustite koži, da opravlja svojo vlogo sama. Saj to zmore.

Pa še to: pred leti je kolegica imela resno težavo z zanositvijo. Z možem sta prestala vrsto pregledov, bila sta zdrava, le zanositi nikakor ni uspela. Potem se je za nasvet obrnila na znanega slovenskega porodničarja (intervju z njim boste našli na moji spletni strani). Svetoval ji je, da preneha uporabljati tekoča, komercialna, dišeča mila za umivanje, ter za intimno nego uporablja le toplo vodo ali pa mila z nizkim ph (kisla mila, dobite jih v lekarni, ph cca 4 ipd.). Po 2 mesecih je zanosila. To v razmislek, kako velik vpliv imajo sredstva, ki jih vsak dan nanašamo na kožo.

Spodaj še link do nasvetov, kako se izogniti slabemu nakupu.

Hitri test pri izbiri

 

2018-12-16T06:58:59+00:00

Želiš pustiti komentar?