Moja osebna zgodba

Ko se je približeval moj 50. rojstni dan pokrovka ni zmogla več zadrževati vsega, kar se je pod njo nabralo v vseh dolgih letih. Odpihnilo jo je v najbolj neprimernem času. Običajno je tako. Najprej me je izdalo zdravje. Signali so se pojavljali že prej, vendar jih tokrat ni bilo moč spregledati. Ob tem pa je menopavza z vso močjo trkala na moja vrata. Kaj trkala, butala je po vratih in me opozarjala…časa ni več… sedaj ali nikoli. Hormoni so prevzeli vajeti v svoje roke. Možgani so ušli mojemu nadzoru, pokrovko je odneslo, kot bi pod njo eksplodiralo. Znašla sem se v viharju menopavze.

Psihičnemu stanju, v katerem sem se znašla bi lahko rekli točka nič. Ali točka preobrata. Zavedala sem se: sedaj ali nikoli. Počutila sem se, kot bi se z vso hitrostjo približevala zidu.

Rešitvi sta bili dve: ali ostro zavijem s svoje dosedanje poti ali pa se raztreščim ob zid. No, ni bilo tako dramatično, vendar tedanji občutki niso bili daleč od tega. Izbiri sta bili jasni; lahko grem naprej po ustaljeni, znani poti in vztrajam pri tem do bridkega konca. Konec se je kazal kot prihodnost v bolezni, obžalovanju za vsem kar je bilo in česar ni bilo, prepuščenosti življenju da me premetava sem ter tja, dnevni rutini, življenju brez strasti, skratka životarjenju.

Druga pot je vodila v novo smer, ki je bila popolnoma neznana in predvsem negotova.

Vedela sem, da se bom na tej poti lahko zanesla izključno nase, ter da nanjo stopam popolnoma sama. Zanjo bom potrebovala izredno veliko poguma, notranje moči, zaupanja v svoje sposobnosti ter zavedanja, da ima življenje tudi za mene pripravljene lepe trenutke. Za premišljevanje ni ostalo dolgo časa.

Odločitev je padla. Gremo s te poti. Sedaj ali nikoli. Pričela sem sekati levo in desno, kot bi šlo za življenje. In v resnici je šlo za življenje. Za moje življenje. Okolica me, razen redkih izjem, ni podpirala. To obdobje je spremljalo veliko finančnih pretresov, ki pa se jih nisem bala.

Pustila sem dobro službo in vodilno mesto v podjetju, pristala na Zavodu za zaposlovanje kot brezposelna oseba, se preselila v domač kraj in se vpisala na fakulteto, da dokončam študij, ki sem ga pred 10 leti pustila. Na novih temeljih sem si počasi uredila življenje.

Veliko ljudi je odšlo iz mojega življenja.

Nekatere ločitve so bile boleče, saj sem pretrgala dolgoletne vezi, ki pa mi niso dajale podpore na moji novi poti. V življenje pa so prišli novi ljudje. Nastopil je mir. Pogumna dejanja in brezkompromisna iskrenost do sebe so mi dali trdni občutek lastne vrednosti, ta pa je celil rane.

V tej osebni tranformaciji, ki je potekala v burnem obdobju menopavze in po njej, sem iskala napotke, kako se soočiti s svojim spreminjajočim se telesom, preveliko težo, zdravjem…psihičnim kot fizičnim.

V poplavi informacij, ki se ponujajo za ženske po 50 letu sem se težko znašla. Težko se loči tisto kar v resnici deluje od tistega, kar so le oglasna sporočila za posamezne dodatke, tabletke, kreme, new age delavnice itd… Predvsem me je presenetilo kako nas večina strokovnjakov uvršča med stare ljudi, ki naj le pridno jemljemo tablete ter se sprijaznimo, da smo pač odpisani.

Pričela sem raziskovati

Imam veliko znanja s področja kozmetike, jogo vadim že več kot 20 let. Sama sem na sebi preizkusila veliko stvari. Od krem, različnih načinov prehranjevanja (več kot 20 let sem bila laktovegetarijanec), do načinov vadbe in različnih filozofskih in verskih praks.

Iz vsega, kar se ponuja sem izbrala stvari, ki so pri meni delovale, niso povezane z veliki stroški in, ki si jih vsaka ženska lahko privošči. Da ostane lepa, privlačna, predvsem pa zdrava in zadovoljna v svoji koži. Psihično prizemljena, usklajena s svojo modrostjo ter duhom in pripravljena na izpolnjeno drugo polovico življenja.

Program sem poimenovala »lepa zdrava zadovoljna«. Svoje poslanstvo sem našla v tem, da ženskam, ki se približujejo obdobju menopavze in po njej posredujem svoje znanje in izkušnje.

Želim si, da bi ženske spoznale, da se z menopavzo življenje ne konča temveč zanje v resnici šele prične.

O svoji poti in predvsem o svojih dognanjih sem napisala knjigo, ki je napisana kot priročnik. V njem sem vam razkrila, kako ta čas kar najbolje izkoristiti sebi v prid in si postaviti temelje za izpolnjeno drugo polovico življenja. Razkrila sem, kaj se v menopavzi v resnici dogaja, to je o psihični preobrazbi ženske, o kateri pa se v javnosti premalo govori. Če te signale ženska prezre, si lahko v drugi polovici življenja resno ogrozi zdravje. Ob tem pa sebe oropa skorajda polovico svojega dragocenega življenja.

Knjiga je že na voljo v vaši bližnji knjigarni. Zagotovite si svoj izvod ali pa z njo obdarujte prijateljico.

Naročite pa jo lahko tudi v spletni knjigarni založbe.

https://www.primus.si/menopavza/

LEPA ZDRAVA ZADOVOLJNA JE IZBIRA IN NE USODA

Vesna Cetinski, september 2019

 

2019-09-25T05:47:59+00:00