Moda po 50. letu, omara

Ko sem bila še mlajša, si nisem mislila, da se bom še v srednjih letih ukvarjala s tem, kaj in kako se obleči. Vendar žal nisem ena izmed tistih srečnic, ki se z levo roko oblečejo in pri tem  vedno čudovito izgledajo. Ter znajo vedno kupiti prave kose garderobe, da poudarijo svojo postavo in skrijejo event. pomanjkljivost. Nikoli nisem bila izmed tistih srečnic. Pri oblačenju potrebujem red in pa preglednost. Le tako se lahko izognem ekspirementiranju ter pastem, da kupujem tisto, kar je trenutno najbolj moderno, kar se ponuja po izložbah in kar se nikakor ne vklapa v že obstoječo garderobo.

Sedanji čas, ko več ostajamo doma, je prava priložnost, da si vzamete čas in organizirate svojo garderobo. To pomeni, da pospravite omaro in zložite obleke tako, da bo že sam pogled v omaro ponudil rešitev, kaj tisti dan obleči.

Najprej si organizirajte obleke, glede na vrsto. Plašči in težje jakne morajo biti posebej, zraven šali, rokavice itd. Nato v drugi omari na levo stran obesite vse hlače, zraven krila, obleke. Na desno stran pa bluze in površnike. Vse mora biti skladno s sezono, v kateri ste. Poletne obleke so že pospravljene. V sredini omare naj visi tisto, kar najpogosteje oblečete. Če so to hlače, naj bodo hlače tisto, kar najprej pogledate, ko odprete omaro, itd. Na police nad tem zložite puloverje, pletenine. Zložite jih po barvah. Svetle, bele skupaj, rdeče skupaj, sive skupaj itd.

Obleke, ki jih uporabljate doma in za prostočasne aktivnosti, naj bodo zložene drugje. Ni pametno mešati trenirke in majice, ki jih nosite doma z oblekami, ki jih nosite, ko greste v službo, v mesto itd. Enako velja za športne obleke, tiste, ki jih nosite na sprehodih in pri drugih prosto časnih aktivnostih, ali pa morda v dnevih, ko sem vam ne ljubi obleči kaj drugega in potrebujete več barv. Tem oblekam namenite v omari posebno mesto, saj so običajno bolj pisane pa tudi izrazito športne.

Ko se boste lotile urejanja omare, mimogrede še naredite selekcijo med oblekami in česar ne nosite več, dajte na stran. Brez usmiljenja.

Naslednja faza so barve vaših temeljnih oblek. Ko imate sedaj pred seboj svoja temeljna oblačila, ki so: plašči, jakne, hlače, krila, že lahko vidite, kakšne so vaše temeljne barve. Ob tem si je pametno vzeti več časa in dobro razmisliti ter se v nadaljevanju čvrsto držati svojih temeljnih barv. Sama sem kar nekaj časa potrebovala, da sem končno obstala pri svojih temeljnih barvah. Vmes je bilo veliko ekspirementiranja ter izletov v različne barvne palete. Da o izgubi denarja zaradi napačnih nakupov raje ne govorim. Zaboli me glava, če samo pomislim na to.

Temeljne barve so: rjava ali siva. In vse kar je vmes, torej vsi odtenki rjave: svetlo rjava, bež, kamel itd.. In siva: od  svetlosive do temnosive. Pri tem je črna nevtralna in jo lahko vključite med rjavkaste tone in med sivkaste tone. Sama sem na strani temnosivih barv. Pri izbiri temeljnih barv pa velja: svetlolaskam bolj pristojajo svelosive  in rjavkaste barve. Temnolaskam pa temnosive barve in črna. V zimskem času je manj modre barve med temeljnimi kosi garderobe, z izjemo kavbojk. Modra je hladna barva ter za naše zime ni najbolj primerna.

Več barv med temeljinimi kosi garderobe si lahko privoščite pri športnih oblekah. Tam so lahko bunde različnih barv: rdeče, roza, bele..itd, ravno tako hlače in pa čevlji.

Ko si boste na jasnem glede temeljnih barv svojih plaščev, hlač, jaken, potem preglejte svoje kose garderobe, ki jih nosite k tem temeljnim kosem, to so bluze in puloverji. Pri teh si lahko privoščite več barv, vendar ostanite znotraj svoje palete, to je 2-3 barv, ki vam najbolj pristojijo. Ne imejte v omari mavrice. Sama sem ostala pri beli barvi, sivi, nekaj je rdeče, morda še roza in to je to. Imam tudi lep svetlo rjav pulover, ki ga včasih oblečem, vendar v tisti rjavi barvi kar izginem. Oblečem ga v dneh, ko želim biti nevidna. Novega puloverja v tej barvi pa gotovo ne bo, pa bo lahko še tako moderen.

Čevlje in torbice lahko postavite na dno omare, pod posamezne kose garderobe. Tako boste imele že pripravljen celotni izgled, ki bo preizkušen in v katerem se boste dobro počutile. Manj bo ekspirementiranja. Če pa to ne gre, pa imejte tudi v omarah s čevlji podoben red: športni čevlji posebej, čevlji za mesto in službo pa posebej. Torbice pa v omari, kjer so plašči in rokavice.

Ko si boste tako organizirale svoje obleke v omari, potem bo tudi odločitev kaj kupiti, da dopolnite svojo garderobo v posamezni sezoni in tudi kaj obleči, veliko lažja. Pa naj bo šlo za vaš vsakodnevni izgled za v službo ali mesto, ali pa za obleke v prostem času. Vaša pojava  bo vedno urejena, skladna, vi pa zaradi tega gotovo bolj samozavestni.  Spodaj pa še prispevek z nekaj več namigi o oblačenju.

Moda po 50. letu

 

2020-11-08T08:25:17+00:00

Želiš pustiti komentar?