Moda 50 plus, NO GO

Spomnim se obiska nekega lepotnega salona na Zahodni obali Amerike, kjer sem pred leti pohajkovala. Prepustila sem se njihovim vizažistkam. V obdelavo me je vzelo mlado dekle. Po zaključeni obdelavi sem imela lepo naličen obraz, izgledala pa sem kot punčka. Pred tem so me tudi frizerji vzeli v obdelavo in mi na čelu močno skrajšali lase. Bi rekli, da sem bila mladostna za mojih 45 plus let…? Dekle mi je reklo, da izgledam čudovito, sama sebi pa sem se zdela smešna. Mojo časovnico so premaknili preveč nazaj. V ogledalu je vame gledal otroški obraz, za katerim je bilo telo zrele ženske.
Navedla bom nekaj pasti, v katere lahko pademo v veliki želji po mladostnem videzu, učinek pa bo ravno nasproten, kot bi si želeli. Kot pri meni, takrat v San Franciscu.
1. Krilo nad koleni, jakna nad zadnjico. To je prvi no go po 45 plus, kasneje pa sploh. Naj bo še tako moderno, temu se moramo odreči. Dejstvo je, da se z leti telo spreminja, pa naj se še tako trudimo, da ta proces upočasnimo. Če boste kdaj v dilemi, pojdite s kratko jakno v garderobo, kjer se boste lahko ogledali iz vseh strani. Razumeli boste, kaj sem hotela povedati. Krilo nad koleni pa v trgovini niti ne poglejte, je škoda časa.
2. Preveč barv. Barve so super, barve so življenje, vendar ne pretiravajmo. Lepše bomo, če bomo sledile monokromatskemu izgledu, to je ena barva v več odtenkih in v različnih teksturah materialov. Pravilo pa velja: hkrati na sebi max 2 barvi, event. dodatna barva kot dodatek ipd. (rutka, torbica…). Moram reči, da je  najlepši izgled, ko smo oblečene v odtenke samo ene barve in ji morda dodamo še 1 barvo, kot dodatek. Poizkusite, videle boste razliko, pa tudi takoj bo odpadlo morje skrbi glede usklajevanja barv.
3. Preizrazita barva las, ki nam pogojuje celotno barvno paleto obleke. Poznam ženske, ki si barvajo lase z izrazito rdečo, oranžno ali pa črno barvo, zaradi katere so omejene z barvo obleke. Marsikatera nosi kar vse črno, in to leta in leta. Potrebno se je odločiti: ali je barva las fokus kamor bi rade, pa pogleda vsak, ki vas pogleda. Ali pa je barva las le dodatek k usklajeni zunanjosti. Bolje je to drugo. Barva las je le barva las, ki naj bo čim bolj podobna naši naravni barvi las, če tudi imamo pod njo že sive lase. Obraz je tisto, kar bi rade da pritegne, takoj za prijetnim, usklajenim celotnim videzom.
4. Športna oprava, kavbojke, superge in pa totalen make up s pudrom, močno šminko in popolno frizuro. Na sprehodih po okolici Ljubljane pogosto vidim take dame. To je absolutni no go. Ne moremo biti hkrati športne in  imeti urejeno glavo, kot bi šle na večerni koncert. To dvoje ne gre skupaj. Športno obleko naj spremlja malo make upa in sproščena frizura, tudi kakšna španga v laseh.

In obvezno nasmeh na ustnicah. Zrela ženska je zadovoljna in modra ženska. Spravljena je s seboj in s svetom in eventuelno zgled mlajšim ženskam. Take želimo biti.

2021-02-23T18:03:58+00:00

Želiš pustiti komentar?