Hitri test pri izbiri

V poplavi različnih krem, losionov itd. od katerih se šibijo police v trgovinah, je težko izbrati tisto pravo, ki bo kožo navlažila, napela in nam dala občutek svežine. V tem tekstu bom uporabila izraz krema, kar pomeni tudi losjon in vse ostalo, s čimer želimo kožo po telesu navlažiti.

Vse kar damo na kožo, si koža zapomni.

Koža ves čas izloča loj in znoj, ki tvorita na koži kisli plašč. Njegova naloga je, da nas ščiti pred vplivi okolja. Z leti pa opažamo, da je koža čedalje bolj občutljiva, lišajasta, se lušči, saj bazične snovi v kremah počasi uničujejo zaščitno plast kože. Pri izbiri kreme za telo si torej vzemimo čas in ne posezimo le po najcenejši ali pa po tisti, ki nam je ostala v mislih po številnih reklamah.

Navedla bom 3 točke, s katerimi lahko opravimo hitri test izločanja krem. To lahko naredimo že v trgovini, saj običajno pred nakupom kremo odpremo in vsaj povohamo in malo nanesemo na kožo roke. Te točke so negativni signali in pomenijo, da imamo opravka s slabo kvaliteto kreme.

  1. Krema za seboj pušča belo sled. V kolikor se po nanosu pojavi bela sled, ki ostaja na koži nekaj trenutkov, imamo opravka z zelo slabo kvaliteto kreme, ki vsebuje absolutno preveč sintetičnih maščob. Ta krema ne bo koži dala ničesar, saj se slabo vpija.
  2. Krema močno diši. Z močnim vonjem želi proizvajalec prekriti neprijeten vonj osnove, baze. Včasih pa je to tudi zaželjeno, saj se taka krema lahko uporablja namesto parfuma. Praviloma so to umetne vonjave, ki so sicer zelo škodljive. V večjih količinah v kremah še toliko bolj.
  3. Krema po nanosu na kožo rahlo zateguje. Tako zategovanje nastopi, ko snovi v kremi vežejo nase vlago, ki je v koži. Koža je sicer rahlo zategnjena, vendar je občutek neprijeten in hitro se pojavi potreba po novem nanosu, saj imamo občutek, da je v koži premalo vlage. Kar je točno, saj jo krema veže nase.

Poleg tega je dobro vedeti, da velike multinacionalke že uporabljajo nanotehnologijo, ki sicer omogoča globlji prodor aktivnih snovi v kožo. Strokovna javnost ni enotna, ali je uporaba te tehnologije pri sredstvih, ki jih človek nanaša na telo, varna. Nemalo strokovnjakov le zmajuje z glavo.

Večina krem, ki jih prodajajo se izdeluje iz baz. To so že v naprej pripravljene osnove za kremo, sestavljene so iz sintetičnih maščob in vode. Pa še marsičesa drugega. Te baze se izdelujejo v velikih kemičnih tovarnah daleč na vzhodu. Proizvajalci krem, predvsem manjši, kupujejo te baze ter vanje vmešajo dišave, redčijo jih z vodo, vanje morda dodajo naravna olja ipd. Dejansko bazo le prepakirajo.  V kolikor je krema zelo poceni, moramo vedeti, da je tudi baza slabe kvalitete, prav tako pa tudi vse ostalo, kar je proizvajalec, ki se je podpisal pod to kremo, vanjo dodal.

Ko se odločimo katero kremo bomo kupili, vzemimo tisto, ki je v vrsti na polici v trgovini, zadnja. Prve so običajno najbolj na udaru za preizkušanje, tiste zadaj pa ne.  In vzemimo si čas za nakup. Tudi za denar, ki ga bomo porabili za nakup kreme, smo si morali vzeti čas, ter ga najprej zaslužiti. In če nismo prepričani, kaj kupiti, raje ne kupimo ničesar, kot da bi le zapolnili polico v kopalnici.

 

2018-12-01T07:49:44+00:00